fbpx

Секој има приказна.

Ајде заедно да ја раскажеме твојата.

Веруваме дека секој бренд има приказна. И повеќе од една. Но, не секој знае да ја препознае вистинската, уште помалку да ја раскаже на вистински начин.

НИЕ СМЕ ЕКСПЕРТИ
ВО РАСКАЖУВАЊЕ ПРИКАЗНИ

Како пионери во креирање на „social-first“ содржина низ годините, станавме непогрешливи експерти во изнаоѓање на скриената приказна, онаа која на најдобар начин ги поврзува потрошувачите со вашиот бренд. 

Фактот што нашите приказни имаат 54% ангажираност (engagement rate), што е 10х повеќе од посечните постови на социјалните мрежи, покажува дека во време на презаситеност од пораки нашите сепак успеваат да го најдат својот пат до публиката и да го задржат нејзиното внимание.

Play Video

ЗОШТО ПРИКАЗНИ,
А НЕ МАРКЕТИНГ И ПРОМОЦИЈА

Просечното внимание на корисниците на социјалните мрежи континуирано паѓа, од 8 секунди во 2016 на 3,4 секунди во 2021. Истовремено, 90% од публиката прескокнува на следната содржина на секое гледање на рекламна содржина.

Затоа, во време на постојана промена на форматите, каналите и трендовите, единствено добрата приказна остана константно поле на интерес на публиката. Приказните се единственото нешто што не може да биде ископирано. И единственото нешто што може да го хуманизира вашиот бренд а во исто време да ви донесе добри бизнис резултати.

РАСКАЖУВАЊЕ ПРИКАЗНИ

  • Добрата приказна сама ја привлекува публиката и ја пренесува пораката на вашиот бренд без да го експонира вашиот продукт на нападен начин

  • Добрата приказна сама го наоѓа патот до најшироката публика бидејќи луѓето се склони да ги споделуваат приказните кои емотивно ќе ги допрат

  • Преку приказните вие градите заедница и придонесувате вашите потрошувачи на подлабоко емотивно ниво да се поврзат со вашиот бренд, долгорочно

ТРАДИЦИОНАЛЕН МАРКЕТИНГ

  • Традиционалниот маркетинг го „турка“ вашиот бренд пред очите на публиката која не секогаш сака да биде прекината од реклама

  • Досегот на класичните маркетинг пораки најчесто зависи од буџетот наменет за нивна дистрибуција

  • Односот со потрошувачите што го гради традиционалниот маркетинг е трансакционален и не создава долгорочна поврзаност со брендот

ДЕЛ ОД НАШАТА РАБОТА

ШТО МОЖЕМЕ
ДА НАПРАВИМЕ ЗАЕДНО


Раскажувачкото студио Види Вака нуди различни типови на соработка, согласно моменталните потреби на клиентот.

Соработката што може да ја оствариме е флексибилна, од еднократна потреба за креирање раскажувачка содржина до креирање на комплетна стратегија за раскажување и наративно позиционирање на брендот.

1. STORYTELLING СТРАТЕГИЈА

Креирањето на комплетна раскажувачка стратегија подразбира заедничко утврдување на носечките наративни содржини поврзани со вашиот бренд или продукт.

По потреба, заеднички можеме да го редефинираме и позиционирањето на брендот, визуелниот идентитет и клучните пораки, со цел да го унапредиме потенцијалот за креирање впечатливи приказни кои ќе се издвојат во инфлацијата од рекламни пораки.

За ова користиме методи и алатки како Brand Sprint, Empathy Map, Business Canvas и слични.

2. BRANDOCUMENTARY ЗА ВАШИОТ БРЕНД

Видеата на Види Вака имаат 10 пати поголем органски досег од просечниот на социјалните мрежи. Причината за тоа е нашата експертиза да ја најдеме нишката која најдобро ги спојува публиката и субјектот за кој се раскажува. Нашите врвни раскажувачи ќе создадат оригинална видео приказна во документаристички стил која ќе го доближи вашиот бренд до публиката и ќе создаде однос базиран на позитивна емоција и перцепција кој е осдновата за создавање лојална публика.

3. МУЛТИМЕДИЈАЛНО РАСКАЖУВАЊЕ

Мултимедијалната раскажувачка содржина ќе го претстави вашиот бренд или продукт со употреба на различни мултимедијални формати, со цел на најпривлечен и најангажирачки начин за публиката да ги долови најважните сегменти на брендот или функционалности на продуктот. Оваа содржина е прилагодена на каналот на кој ќе биде објавена, без разлика дали станува веб-страница, социјални мрежи или друг медиум. Се користат формати како 360 видео, раскажување преку податочна визуелизација, scrollytelling, ambiental audio storytelling и сл.

4. IMMERSIVE VIDEO EXPERIENCE

Овој тип на раскажувачка содржина е врвот на модерниот “storytelling“. Конципиран е така што се земени предвид навиките на публиката во дигиталната ера – скусеното време на внимание, потребата од динамична, ангажирачка и гемифицирана содржина. Конкретно, станува збор за мултимедијална содржина во форма на игриво видео во кое публиката сама ги избира патеките на приказната согласно индивидуалниот интерес. Совршено за IT компании, за процесот на регрутација и onboarding, за интерна едукација, за туризам, презентација на услуги и продукти.

5. NATIVE VIDEO ЗА НАШИТЕ КАНАЛИ

Видео креирано за нашите канали. Содржината на ова видео треба да соодветствува на вредностите кои ги споделуваме во нашите содржини и да биде содржина која природно би ја споделиле. Просечната органска  гледаност на едно оригинално Види Вака видео, објавено на нашите канали е 78.000 гледачи, а најгледаните видеа во текот на еден месец имаат досег од 300.000 па дури до 1 милион корисници. Со native видеото, добивате двојна вредност, покрај одлична раскажувачка содржина, добивате пристап и до нашата голема и лојална публика.

Нашите приказни низ бројки

Добрите приказни носат лојална публика

НАШИТЕ ПАРТНЕРИ
И КЛИЕНТИ

Ајде да ја раскажеме
твојата приказна заедно

Со закажување на средба со тимот на Види Вака Раскажувачко студио добивате бесплатна анализа на моменталното позиционирање на вашиот бренд или продукт, која ќе ви биде презентирана на состанокот заедно со првични, основни идеи и насоки за подобрување на истото.

Контакт

Email: contacts@vidivaka.mk
ул. Дренак 34А, 1000 Скопје
+389 70 259 911